vineri, 30 iulie 2010

Green Revolution și bicicletele gratis!

     Începând cu 14 Iulie, Parcul Expoziției din Iași s-a umplut de bicicliști. Asociaţia Green Revolution şi Raiffeisen Bank au adus în Moldova, ca și în Târgu-Mureș, Constanța, Cluj 150 de biciclete în cadrul proiectului "I’Velo" . Acestea sunt gratis, pot fi închiriate pe baza actului de identitate, pentru 2 ore, de la 10.00 la 22.00.
     Bineînțeles, nu m-am putut da la o parte și am decis să testez acest program. Împreună cu Daniel, oarecum entuziasmați de beneficiile inițiativei, ne-am prezentat în parc la ora 20.00. Am închiriat deci bicicletele și, după o lungă verificare, întrucât acestea nu sunt într-o stare foarte ok și totul are un preț binestabilit în regulament, am pornit la drum. Chiar și la acea oră, aleasă special pentru evitarea traficului intens, bicicliștii se dovedesc a fi sinucigași. Pur și simplu, NU POȚI evita pericolele. Ce am observat: Mulți șmecheri care sfidează bunul simț ( idioți ce depășesc autobuzul în mișcare sau circulă printre mașini ). Imaginați-vă că aceștia sunt viitorii șoferi. Nu pricep. Dacă tot sunt așa șmecheri... Nu au bani de bicicletă??!
     În orice loc al iașului nu ai cum să mergi cu bicicleta. Unii au trasat linii pe trotuar și le-au denumit piste pentru bicicliști. Alții au stricat trotuarul și l-au pavat. Pistă de bicicliști de 200-300 de m. Am încercat să o luăm pe trotuar. Ei bine, chiar și acolo lumea mergea cu mașina. Probabil că era ceva legat de promovarea mișcării în rândul populației. Îmi pare rău să o spun, NU EXISTĂ NICI CEL MAI ELEMENTAR SIMȚ AL RĂSPUNDERII. De fapt, la ce ar trebui biciclete dacă mulți își pun viața în pericol, făcând manevre stupide?!
     Multă lume se plânge de faptul că nu pot urca cu acele biciclete Copoul și că ar avea nevoie de 18, 22 de viteze. Deși cu multe opriri (cetățeni care aveau dreptul de a folosi trotuarul), am reușit să urc fără a mă plânge prea mult. Chiar mă gândeam uneori la șmecherii ce depășeau în coborâre autobuzele cum vor urca înapoi.Să mai întreacă așa! Am mai observat lipsa unei oglinzi, foarte utilă în abordarea aglomerației. În rest câini, gropi... Ne-am plimbat cam o oră, întrucât trebuia să ajungem acasă. Unii din noi fără bilet, toate chioșcurile fiind evident închise.
     Evident că nu e gratis, deși pare. Ministerul Mediului a plătit totul din buzunarele noastre. Ah, și în plus, pe biciclete sunt puse reclame.
     Cetățeni, hai să dăm iama în ele! Năpustirea, acum!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu