joi, 29 iulie 2010

Brigada nunti, inmormantari, botezuri...

     "Bună dimineața Iași, Bună dimineața România!" Am avut o migrenă îngrozitoare ieri, dar abia am așteptat să vă povestesc o altă aventură superbă! Din câte știu, zona Moldovei este deosebită din punct de vedere al obiceiurilor legate de practicarea credinței. Am avut nefericirea de a asista la o înmormântare...
     Sunt multe lucruri pe care nu le pot înțelege. Primul ar fi: De ce trebuie să plângem disperați după cineva, știind totuși, conform dogmei, că pentru el/ea viața abia începe?! De-a lungul timpului, tind să cred într-o denaturare a adevăratei învățături creștine. Am observat foarte multe superstiții, cele mai multe în contradicție cu ceea ce ar trebui să fim. Una ar fi: De ce să pui bani la pieptul unui om mort? Însăși Biblia ne învață, pe înțelesul tuturor, că de aici plecăm cu mână goală. Bănuiesc că îl cunoașteți pe Alexandru cel Mare. A plecat cu mâinile afară. Deși a cucerit aproape toată lumea. Deci, ce rost are să vină fiecare să pună bani? Bineînțeles, și aici e o etalare a portofelului. Un fel de bătaie stupidă de "cine dă mai mult?" La fel cu duhurile rele... Totuși, suntem creștini!! Toți dăm lecții despre cum ar trebui să ne comportăm, etc. E un subiect oarecum delicat, dar mai avem mult de învățat.
     Văd credința ca pe o manifestare liberă și nu ca pe o obligație. Alt stereotip: De ce ar trebui botezați copiii de la minunata vârstă de câteva luni? Tot Biblia ne învață despre dreptul de a alege. Consider că mai întâi ar trebui să alegem credința pe care vrem să o urmăm și mai apoi să decidem. SINGURI! Credința e ceva mult mai profund decât niște obiceiuri stupide, unele în contradicție cu religia ortodoxă.
     Haideți să ne uităm la cei care nu merg pe calea Adevărului. De ce am impresia că își cunosc atât de bine religia? Și, în același timp, o aplică fără a o înflori cu...ce au mai visat unii sau alții?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu